查看: 36084|回復: 128

[短線遊] 建新群組 "文化戶外" : 郊遊攝影 + 文化藝術

活動類型:
出外郊遊
開始時間:
2012-11-30 18:12 至 2013-11-30 18:12 商定
活動地點:
香港, 深圳, 廣東
每人花銷:
100 元
已報名人數:
剩餘名額:
40 人
報名截止:

[size=17.600000381469727px]建新群組 "文化戶外" : 郊遊攝影 + 文化藝術

從今年四月初复活節同幾位朋友去咗武漢睇櫻花, 就一直想建一個文化+藝術+戶外郊遊+背包遊的群組圈子…….系武漢的5日我地先行了三個最出名的櫻花園, 然後我三個朋友繼續影櫻花, 我就建議去睇一的武漢特色嘢, 不過佢地無興趣,結果最後兩日我就沿著長江邊徙行了十公里, 然後去睇武漢的老房子舊建築, 仲四圍搵地方戲……我的朋友們就繼續一個一個櫻花園地影落去,…..

再講前兩周, 我提議上深圳睇簕杜鵑花展, 佢地都冇興趣, 因為深圳治安等等原因, 令佢地對深圳好有介心…..於是我只好約咗深圳的朋友去睇…..

所以我想搞個戶外郊遊+背包遊+文化藝術的小組,咁樣可以假日一齊去睇下文化藝術活動, 做下戶外活動+郊遊,我的意思是指把文化藝術+郊遊戶外結合起來, 好似系武漢我最鐘意都系睇櫻花, 不過少了當地的文化藝術, 就好似不夠完整, 不夠深度厚度, 文化包含着的東西在裡面, 是一種心靈,情感, 甚至…..靈魂, 所以我每次背包遊都會把當地的文化藝術融進去, …..

至於文化式的背包遊,人人理解可能不同, 我把2013年將會做的活動列出來, 如果你喜歡以下活動, 講明理念相似, 生活方式相似, 可以約埋一齊去行去睇去想……

2013年計劃的活動……

暫未通過 (2 人)

留言 每人花銷 申請時間
maglau 自付 2012-12-24 14:23
giging 自付 2012-12-8 02:20

建新群組 "文化戶外" : 郊遊攝影 + 文化藝術

2013年計劃的活動……

一、
香港山水:某部香港地質公園+海岸公園, 部份香港最美日落晚霞, 部份香港一級歷史建築法定古蹟,等等……..最近想去的是:下月圓玄學院菊花展+芙蓉山竹林禪院一日遊,……..

二、
一年一次的香港四大文化遺產日, 即長洲飄色, 大坑火龍等, 會精選一的香港戲曲節, 香港藝術節的節目來睇, 今年我就睇咗昆劇, 京劇,中樂團等, 不過都是免費為主………

三、
深圳一年一度的各式花展,有月季花展, 山茶花展, 梅花展, 桃花展, 荷花展, 菊花展, 簕杜鵑花展, …….“一梅一桃一荷一菊”,將是固定活動, 今年我都睇了.……即將會去的是一月的深圳梅花林和山茶化展……二月份的深圳桃展節…..

四、
深圳山水文化遊:深圳幾個最美海灘+最美日落晚霞, 深圳幾條最美的行山徑+最美溪谷, 深圳最完整的幾座客家圍屋,深圳部份文化節目, 例如文博會, 每年的國家文化遺產匯演, 等等……通常都系山水+文化混合埋一齊睇,……..依家最快準備去的系深圳大鵬古城+周邊山水一日遊…..

五、
廣東的山水文化遊:可能二月份會去廣州行白雲山及睇桃花谷, 三月份想去東莞松山湖睇花海及騎單車, 或東莞兩條最美古村落, 或想去佛山睇油菜花海及紫雲英花海……..

以上呢的活動, 如果你大部份鐘意, 歡迎加入圈子, 每月的四個周日假期,可能都會有活動, ………同時可能要設一個大概的要求, 是為了方便大家溝通,年齡男的大約30--37, 女的大約27---33,大專或以上學歷, 咁樣想是想把年齡設在十年內方便溝通,
不過, 如果你覺得100%符合呢的理念, 細的或大一兩歲都OK……

想加入適合的愛好者, 請回复及留低電郵, 或直接發短消息留低…….到時再約一齊出黎玩….

回復 2# 子不語

有興趣,下次請通知, 謝
短消息的留言, 暫時有4人表示想加入.....
下個月除咗圓玄學院菊展外,仲想去元朗大棠影紅葉.....
風景文化先行, 攝影美食系補充....
有興趣, pls pm me
interested, pls pm me for details.
有興趣,
add me facebook: pochan3@hotmail.com
鍾意影花,pls add me facebook griffin1006@gmail.com
今日睇了新聞講一個"日出"群組,我都好鐘意睇日出,同的朋友去過鳯凰山頂, 大帽山睇日出, 不過通宵等日出好累, 一個月一次更累, 所以呢的唔系這個群組的常規性活動, 建立這群組是想搞: 文化+藝術+風景的三合一混合版的休閑式的背包戶外郊遊群組....

有的發了短消息沒有留電郵的愛好者,務請告知電郵, 方便組織活動時通知.
Interested
Interested
有興趣,如可以的話可以係FB開群組更好!
http://www.travellife.org/forum/ ... &extra=page%3D6

有冇人有興趣跟我去中原文化之旅呀?